ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΛΛΗΜΑ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΦΟΡΑΝΕ ΓΥΑΛΙΑ | RADIOEXODOS.GR

Καταρχάς, είναι ευρέως διαδεδομένο ότι τα γυαλιά μυωπίας δίνουν τύπο στον άνθρωπο. Τον κάνουν να φαίνεται πιο σοφιστικέ, πιο πνευματώδη και κυρίως πιο μυστηριώδη. Χωρίς να κάνει τίποτα νιώθουμε σαν να μας προκαλεί και ταυτόχρονα να μας προσκαλεί στο να λύσουμε το δικό του γρίφο, που πιθανώς να είναι η ίδια του η ύπαρξη.

Δε χρειάζεται να φορέσει κάτι το εντυπωσιακό για να μας τραβήξει την προσοχή: τα γυαλιά του και μόνο αρκούν για να τον ξεχωρίσουμε ανάμεσα στο πλήθος. Είναι ο τύπος ανθρώπου που αυτομάτως, χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε, θα γυρίσουμε να κοιτάξουμε και δεύτερη, και τρίτη φορά.

Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα που ένα ζευγάρι γυαλιά μπορεί να κάνει κάποιον να δείχνει φυσιογνωμικά πιο συμπαθής, πιο καλοσυνάτος, πιο σπασικλάκι, που λένε. Για κάποιο λόγο μάλιστα, τείνουμε να θεωρούμε ως δεδομένο το γεγονός ότι άνθρωπος που φοράει γυαλιά είναι τέρας ευφυίας. Σύμφωνα δηλαδή με μια πρόχειρη εκτίμησή μας, πιστεύουμε πως κατέχει δύο μεταπτυχιακά στο Columbia, δύο δικτατορικά στο Harvard και μία θέση στη NASA να τον περιμένει, αλλά εκείνος το σκέφτεται γιατί δε θέλει να αφήσει την Ελλάδα με τη Μύκονο και τη Σκιάθο.

Κάπου εκεί βρίσκεται και το κλειδί της υπόθεσης, μας βάζει αυτομάτως το μυαλό σε υπερλειτουργία κι αυτό μόνο θετικό μπορεί να είναι για ένα ειδύλλιο. Μας κάνει να πλάθουμε σενάρια, να αναρωτιόμαστε, να προβληματιζόμαστε, ενώ δεν έχουμε προλάβει καλά-καλά να συστηθούμε μαζί του. Κράτα λοιπόν το εγκεφαλικό μέρος της κατάστασης και δώσε του βάση, γιατί είναι πολύ σημαντικό.

Φυσικά, υπάρχουν κι άνθρωποι που φοράνε γυαλιά μυωπίας απλώς για στιλ -για να δείχνουν πως είναι όλα όσα νομίζουμε πως είναι όσοι φοράνε γυαλιά, με λίγα λόγια. Ήδη εδώ και πολλά χρόνια, κορυφαίοι σχεδιαστές μόδας του εξωτερικού «εκμεταλλεύτηκαν» αυτό το γεγονός, δημιουργώντας κάποιες φορές εκκεντρικά, κάποιες φορές σικ, και κάποιες άλλες κιτς όπως θα έλεγε και η θεία μου η χορεύτρια, γυαλιά μυωπίας. Κάποια είναι τόσο ιδιαίτερα, τόσο όμορφα, ώστε άνθρωποι χωρίς να τα έχουν καν ανάγκη, αγοράζουν μόνο και μόνο για να έχουν αυτό το στιλ κι αυτή τη φινέτσα που είναι ικανό να προσδώσει ένα γυαλί ώστε να συμπληρωθεί το total look τους.

Επειδή ένιωσα λίγο Βίκυ Καγιά στο «Shopping Star» με την προηγούμενη παράγραφο, επανέρχομαι στα προηγούμενα. Συνήθως, λοιπόν, μας αρέσουν οι άνθρωποι που φοράνε γυαλιά επειδή όντως έχουν μυωπία, που δείχνουν περισσότερο σαν σπασικλάκια παρά σαν να ξεπήδησαν απ’ την πασαρέλα του Armani. Όχι ότι το τελευταίο είναι κακό, ίσα-ίσα, κι αυτό μπορεί να μας αρέσει.

Απλώς ένας άνθρωπος που φοράει γυαλιά, μοιάζει στα μάτια μας λίγο απροστάτευτος. Σαν να χρειάζεται τη δική μας προστασία, σαν να είναι πιο αδύναμος από εμάς κι επιτέλους, ήρθαμε να τον σώσουμε. Μπορεί να ακούγεται χαζό, μπορεί να ξέρει πολεμικές τέχνες και να μας ρίχνει και δυο κεφάλια, αλλά εμείς πάλι θα νιώσουμε ότι μας χρειάζεται.

Κάτι επίσης γοητευτικό, είναι ο διάλογος με έναν άνθρωπο που φοράει γυαλιά. Το να σε κοιτάει στα μάτια μοιάζει να προσέχει ακριβώς ό,τι λες, χωρίς να χάνει λέξη. Σαν να σε καταλαβαίνει απευθείας και να ψάχνει αυτομάτως και πιο βαθιά στα λόγια σου, σαν να προσπαθεί με λίγα λόγια να σε ψυχολογήσει. Μπορεί να ισχύει εν τω μεταξύ το ακριβώς αντίθετο κι ο άνθρωπος να σκεφτόταν κάτι άλλο εκείνη την ώρα, να ήταν στην κοσμάρα του, αλλά τα γυαλιά τα άτιμα ξεγελάνε, κι ειδικά τους λάτρεις τους.

Καταλήγοντας, άνθρωποι που φοράνε γυαλιά αρέσουν κατά βάση στους επικοινωνιακούς ανθρώπους, όχι στους ρηχούς. Σε ανθρώπους που ψάχνουν να βρουν πάντα την ουσία και θέλουν να περιτριγυρίζονται από άτομα που τους κατανοούν, που τους προσέχουν όταν μιλάνε και που τους χρειάζονται.

Ένα μήνυμα λοιπόν προς όλους εσάς που φοράτε γυαλιά: μην τα βγάζετε ποτέ. Κι όταν λέω ποτέ, το εννοώ. Ακόμη κι αν νομίζετε πως δε σας πάνε, σας πάνε! Είστε γαμάτοι, σας αγαπάμε. Αυτά.

Συντάκτης: Ειρήνη Μανουσαρίδου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

ΠΗΓΉ: PILLOWFIGHTS