Βασικοί κανόνες συμπεριφοράς σε ένα εστιατόριο | Radioexodos.gr

Γράφει ο Θοδωρής Δοϊρανλής*

Οι κανόνες συμπεριφοράς σε ένα εστιατόριο ξεκινούν από την κράτηση και ολοκληρώνονται λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη. Είναι καλό να θυμόμαστε πάντα ότι το προσωπικό του εστιατορίου δεν είναι δούλοι μας και τη στιγμή που μας εξυπηρετούν κάνουν το ίδιο και σε άλλους πελάτες. Η συμπεριφορά μας απέναντί τους πρέπει να είναι διακριτική και ευγενική. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για το προσωπικό το οποίο οφείλει να σέβεται το γεγονός ότι ο πελάτης επέλεξε το δικό του κατάστημα για τη διασκέδασή του.

Είναι καλό να κάνουμε κράτηση στο εστιατόριο προκειμένου να έχει το χρόνο να προετοιμαστεί και να μας εξυπηρετήσει καλύτερα. Πρέπει να σεβόμαστε τους γενικούς κανόνες του μαγαζιού όσον αφορά την απαγόρευση του καπνίσματος, τα κατοικίδια, τη φιλοσοφία του καταστήματος και το μενού. Αν χρειαστούμε τιμολόγιο ενημερώνουμε την επιχείρηση πριν τη παραγγελία όπως επίσης και για το αν κάνουμε χρήση της πιστωτικής μας κάρτας.

Η παραγγελία πρέπει να είναι ξεκάθαρη χωρίς βέβαια να λείπει και η απαίτηση μας για όσο το δυνατόν περισσότερες εξηγήσεις από το σερβιτόρο. Αυτός οφείλει να δίνει επαρκείς εξηγήσεις για τα πιάτα και να σιγουρέψει την τελική παραγγελία. Δίνουμε τεράστια προσοχή για τυχόν ιδιαιτερότητες του πελάτη ειδικά αν υπάρχει πρόβλημα υγείας (αλλεργίες). Σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο πρόβλημα δεν διαμαρτυρόμαστε έντονα αλλά ενημερώνουμε το σερβιτόρο και αν χρειαστεί τον υπεύθυνο του καταστήματος. Όσο πιο σαφείς είμαστε στην παραγγελία τόσο λιγότερες πιθανότητες έχουμε να γίνει λάθος και να χαλάσει η έξοδός μας. Έχουμε πάντα στο μυαλό μας πως ο σερβιτόρος δεν σερβίρει μόνο εμάς. Το εστιατόριο οφείλει να έχει γραμμένο στον κατάλογο αναλυτικά κάθε έξτρα χρέωση.

Το εστιατόριο είναι υποχρεωμένο να ενημερώνει για τυχόν αλλαγές στον κατάλογο πριν την παραγγελία και πολύ σημαντικό είναι να ξέρει ο πελάτης το κόστος για τυχόν προϊόντα εκτός καταλόγου. Δεν απαιτούμε στο τέλος κάποιο κέρασμα , το οποίο είναι καλοδεχούμενο και θα μετρήσει στη συνολική εικόνα. Από την άλλη ο σερβιτόρος οφείλει να ενημερώσει για τυχόν πρόθεση του καταστήματος να προσφέρει οτιδήποτε. Καλό είναι ο πελάτης να έχει τουλάχιστον δυο επιλογές ακόμη και για τυχόν κέρασμα.

Όταν έρθει η ώρα να πληρώσουμε τσεκάρουμε το λογαριασμό για τυχόν λάθη και ανάλογα από το πόσο ευχαριστημένοι είμαστε αφήνουμε tips για τις προσφερόμενες υπηρεσίες αφού πάρουμε το νόμιμο φορολογικό στοιχείο.

Δεν είναι απαραίτητο αλλά θα βοηθούσε το κατάστημα αν εκφράζαμε τις εντυπώσεις μας από το σύνολο της επίσκεψής μας. Γιατί ζούμε στην εποχή του internet είναι πολύ σημαντικό για την επιχείρηση αν μπορούσαμε να κάνουμε μια δημόσια κριτική για την εμπειρία μας. Αν η βραδιά δεν πήγε καλά το σωστό είναι να ενημερώσουμε πριν τον υπεύθυνο για τις ενστάσεις μας. Πάντα δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία πριν το τελικό συμπέρασμα.

Αυτοί είναι οι γενικοί κανόνες συμπεριφοράς για τα εστιατόρια. Πιθανόν κάποιοι από αυτούς να μην ισχύουν. Βασικός κανόνας είναι ότι συμπεριφερόμαστε απέναντι στους άλλους όπως ακριβώς θέλουμε να μας συμπεριφέρονται.

doiranlis

*Ο Θοδωρής Δοϊρανλής είναι οικονομολόγος και ιδιοκτήτης του εστιατορίου Comunale στην Π. Μελά 36, Θεσσαλονίκη. Ασχολείται με την εστίαση τα τελευταία 18 χρόνια και υπήρξε ιδιοκτήτης του εστιατορίου Times και του Espresso Bar Social. Επίσης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων εστίασης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα.

 

πηγή: Thestival.gr